Mystická Bosna a Hercegovina 2024 - letecký zájezd z Prahy

Vypravte se s námi za tajemstvím bosenských pyramid, objevte zvláštní atmosféru osmanského Balkánu a jeho náboženskou a kulturní rozmanitost, nechte se uchvátit přírodními krásami Bosny a Hercegoviny. To vše jako vždy v dobré společnosti. 

Termín: 23. 5. - 29. 5. 2024

Cena: 28 900 Kč

K 4. 3. 2024 je zájezd vyprodán.

Program zájezdu:

23. 5. 2024 - čtvrtek

Sraz na letišti v Praze v 6:35, v 9:35 odlet se společností Air Serbia do Bělehradu. Přílet v 11:30. Ve 14:05 odlet do Sarajeva letem Air Serbia. Přílet do Sarajeva ve 14:55. Transfer na ubytování do penzionu Villa Sky 3*, který je vzdálen cca 500 metrů od centra Starého města. Po krátkém odpočinku procházka malebnými uličkami čtvrti Bachčaršija plné orientální atmosféry. Večeře v místní restauraci (v ceně zájezdu). Nocleh v penzionu Villa Sky.

 

24. 5. - pátek

Po snídani v penzionu budeme pokračovat v prohlídce hlavního města Bosny a Hercegoviny - Sarajeva, kterému se také říká "Evropský Jeruzalém". Vedle sebe zde stojí mešity, katolické a pravoslavné kostely a židovské synagogy. Navštívíme nejvýznamnější mešitu na Balkáně - Gazi Husrev Begovu mešitu, židovské muzeum se Starou synagogou a křesťanské církevní stavby. Zastavíme se také u tzv. Latinského mostu, kde byl 12. července 1914 spáchán atentát na následníka trůnu Ferdinanda d´Este a jeho manželku. Autobusem se přemístíme do Parku Bosna Vrelo v Ilidži, kde se alejí 200 let starých stromů vydáme v kočárech tažených koňmi k pramenům řeky Bosny. Zde poobědváme grilované pstruhy (v ceně zájezdu). Krutou bratrovražednou válku z 90. let minulého století si připomeneme při návštěvě Tunelu naděje. Tunel naděje byl vybudován bosenskou armádou, aby spojil město Sarajevo, které bylo odříznuto srbskými silami, s územím ovládaným Bosnou. Tudy se do Sarajeva dostávaly potraviny a humanitární pomoc. Sarajevo bylo obléháno neskutečných 1429 dní.  Ostřelování města zaměřené na civilní obyvatelstvo, zima, nemoci a hlad si vyžádaly více jak 11 000 lidských životů a ohromné materiální škody. Podél němých svědků tragických událostí se městem vrátíme do penzionu. Volno, večeře dle vlastní chuti a výběru v restauracích a bistrech Starého města. Nocleh v penzionu Villa Sky.

 

25. 5. sobota

Po snídani v penzionu odjedeme do města Visoko, kde se na vlastní oči a uši a za použití skrytých smyslů budeme seznamovat s mysteriózními bosenskými pyramidami, o jejich existenci se vedou ve vědeckých kruzích spory. Budeme přímo na místě a každý z nás si může udělat úsudek sám. Naše místní průvodkyně Nataša byla spolupracovnicí objevitele bosenských pyramid Semira Osmanagiče a provede nás zasvěceně. Navštívíme energeticky silná místa a podzemní labyrinty s léčebným potenciálem, vystoupáme na vegetací porostlou pyramidu Slunce a vejdeme do tunelů vybudovaných dávnými civilizacemi. Ve Visoko nás čeká oběd v restauraci (v ceně zájezdu). Po dni naplněném zvláštními zážitky se vrátíme zpět do Sarajeva. Volno, večeře dle vlastního výběru na libovolném místě, nocleh v penzionu.

 

26. 5. - neděle

Po snídani se vydáme na výlet do města Travnik. Travnik, skrytý poklad Bosny, má osobitou atmosféru osmanských časů, po sto padesát let byl hlavním městem Bosenského pašaliku. Prohlédneme si pevnost a určitě se zastavíme na kávu v některé z proslulých travnických kaváren. Po prohlídce Travniku přijedeme k Plivským jezerům, největším přírodním jezerům v Bosně a Hercegovině. Na břehu Plivských jezer stojí unikátní vodní mlýny ze 16. století, vděčný objekt fotografů. Příjezd do starobylého města Jajce, které bylo ve středověku sídlem bosenských králů. Přímo v centru města na řece Pliva je unikátní 20 metrů vysoký vodopád. Prohlídka historického města s pevností a hradbami. Na zpáteční cestě do Sarajeva zastavíme na lehkou večeři v Travniku (v ceně zájezdu). Příjezd do Sarajeva, nocleh v penzionu.

 

27. 5. - pondělí

Po snídani odjezd ze Sarajeva, opustíme Bosnu a budeme směřovat do Hercegoviny. Zastávka ve městě Konjic na řece Neretvě na krátkou procházku a občerstvení. Příjezd do srbského pravoslavného kláštera Žitomislič. Prohlídka kláštera a muzea. Důležité duchovní centrum má pohnutou historii, bylo mnohokrát zničeno a vždy znovu obnoveno, naposledy po minulé válce. Naše cesta bude pokračovat do starobylého města Stolac, jednoho z nejstarších sídel v regionu. Cestou se zastavíme v nekropoli Radimlja, kde je na rozsáhlém středověkém pohřebišti 133 zachovalých náhrobních kamenů zvaných "stečci" - místo je zapsáno na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Oběd v restauraci ve Stolacu (v ceně zájezdu). Po obědě budeme pokračovat v cestě do hercegovinské perly Mostaru. Ubytujeme se v hotelu Almira 4* ve Starém městě nedaleko od ikonického mostarského mostu (na seznamu kulturního dědictví UNESCO) a vydáme se na procházku Mostarem. Večeře dle vlastního výběru v některé z četných hospůdek v okolí hotelu. Nocleh v hotelu.

 

28. 5. - úterý

Po snídani v hotelu se vypravíme ke Kravickým vodopádům. Vodopády se nacházejí na ponorné řece Trebižat a jsou 120 metrů široké a 25 metrů vysoké. Jsou obklopeny hustými lesy a porostlé travinami, mechy a lišejníky. Celá oblast je chráněnou přírodní památkou. Další zastávkou bude městečko Počitelj s památkami středověké a osmanské architektury. Z pevnosti nad městem je krásný výhled na řeku Neretvu. Naše cesta pak povede do Blagaje k pramenům řeky Buny. Buna je krátká řeka, která se vlévá do Neretvy. Jejím zdrojem je silný krasový pramen pod vysokým skalním útesem. Je to neobvyklý přírodní jev, kdy ze skály vytéká mohutná křišťálově čistá řeka, z které se můžete i napít. Oběd u pramenů Buny (v ceně zájezdu). Na břehu řeky stojí tekija, dervíšská rezidence sloužící pro setkávání muslimských mystiků súfijského řádu. Prohlédneme si toto zajímavé a tajemné místo plné pozitivní energie, které stojí na břehu Buny od roku 1520. Poté se vypravíme na zpáteční cestu do Sarajeva. Večeře ve vlastní režii, nocleh v penzionu Villa Sky. 

 

29. 5. - středa 

Poslední snídaně a odjezd z penzionu. Návštěva sarajevského Národního muzea s výkladem průvodce. Zajímavé sbírky archeologické, etnografické a přírodovědné. Výstava fotografií Františka Topiče, českého fotografa konce 19. století, který zachytil život v Bosně v období Rakouska-Uherska. Volno ve městě, ve 12:30 odjezd na letiště, odlet v 15:10, přílet do Bělehradu v 16:00, odlet do Prahy v 17:55, přílet do Prahy ve 20:05.

 

Cena:  28 900 Kč


V ceně je zahrnuto: 

  • letecká doprava Praha - Bělehrad - Sarajevo - Bělehrad - Praha se společností Air Serbia
  • zavazadlo 23 kg, příruční zavazadlo 7 kg
  • autokarová doprava v Bosně a Hercegovině
  • 5 x ubytování ve dvoulůžkových pokojích s příslušenstvím v penzionu 3*, 1 x ubytování v hotelu kategorie 4*
  • 6 x snídaně, 2 x večeře, 4 x oběd dle programu
  • vstupné uvedené v programu
  • doprovod českého odborného průvodce již z Prahy (Ludmila Tvrdoňová), doprovod místního průvodce dle zákona (Nataša Krsulj)
  • pojištění klienta proti úpadku cestovní kanceláře

 

V ceně není zahrnuto:

  • vše, co není uvedeno v programu
  • nápoje po večeřích a obědech
  • spropitné ve výši 30 EUR (vybírá se na místě) - je určeno pro místního průvodce, řidiče a personál hotelů 
  • příplatek za jednolůžkový pokoj 4 000 Kč
  • cestovní pojištění
  • doporučujeme cestovní pojištění nk10S Pojišťovny  UNIQA, které kryje všechna rizika - cena 364 Kč na osobu a zájezd. Toto pojištění pro Vás rádi sjednáme. 

 

Další důležité informace:

  • výklad v českém jazyce během celého zájezdu
  • velikost skupiny maximálně 20 osob

 

Aktualizace: 6. 9. 2023

 

POŘADATELEM ZÁJEZDU JE CESTOVNÍ KANCELÁŘ LUDMILA TVRDOŇOVÁ - TILIA, IČO 46949739

V galerii byly použity fotografie:
©Dreamstime.com

 

Cestovní kancelář TILIA
U Hřiště 196/11,
625 00 Brno

Kontakty


Telefon:
530 311 708
Mobil:
602 851 313, 602 627 290
E-mail:
tilia@ck-tilia.cz

Další odkazy


 


Copyright © 2022 CK Tilia | Všechna práva vyhrazena | Created by SPWeb s.r.o.