Srí Lanka - sen cestovatelů 2024 - odjeto

Srí Lanka je znovu vyhledávanou destinací! Zájem turistů roste a kapacity hotelů jsou po třech letech nedobrovolné přestávky znovu naplněny. Neváhejte a jeďte s námi objevovat krásy ostrova plného přírodních krás a historie. Na Srí Lanku pořádáme zájezdy již od roku 2011 a jsme tam jako doma. Výklad v češtině po celou dobu zájezdu (Ludmila Tvrdoňová), doprovod, organizace, koordinace a místní zajímavosti (Lalith Weerasinghe).

Termín: 18. 2. - 29. 2. 2024

Cena: 45 800 Kč (sleva 1000 Kč na osobu do 30. 10. 2023)

K datu 17. 8. 2023 již nejsou v zájezdu volná místa. Vyprodáno.

Program:


18. 2. 2024 -  neděle

Sraz na letišti v Praze v 6:30, v 9:30 odlet se společností Turkish Airlines. Let s veškerým komfortem na palubě jedné z nejlepších leteckých společností. Přílet do Istanbulu ve 14:20.  V 19:25 odlet do Colomba - opět s Turkish Airlines. Jídlo a nápoje na palubě u obou letů. Všechny časy jsou místní časy. 

19. 2. - pondělí

Přílet do Colomba v 6:10. Odbavení na letišti a zahájení programu. První zastávkou bude Pinnawala, kde se nachází populární "Sloní sirotčinec", místo, které sloužilo k záchraně osiřelých slůňat. Dnes žije v Pinnawale kolem 80 slonů různého stáří. Návštěva a pozorování slonů při krmení a koupání v řece. V odpoledních hodinách příjezd do Yapahuwa, kde byla ve středověku na mohutné žulové hoře vybudována pevnost, chránící zemi před vpády z Indie. V letech 1272 - 1284 se Yapahuwa stala hlavním městem Sinhálského království. Na vrchol pevnosti vede impozantní zdobené schodiště. Zelenou krajinou vnitrozemí přijedeme do města Anuradhapura na severu ostrova. Zde se ubytujeme ve 4* hotelu Rajarata. Hotel má venkovní bazén a výbornou kuchyni.  Odpočinek, večeře a nocleh.

20. 2. - úterý

Po snídani prohlídka Anuradhapury, prvního královského města Srí Lanky, které až do roku 993 po tisíc let ovlivňovalo dějiny země. V Anuradhapuře, která je stále svatým městem buddhistů, navštívíme posvátný strom  "Srí Maha Bodhi". Strom byl vysazen v r. 245 př. n. l.  Zhlédneme skalní chrám Isuru Muniya, zbytky Bronzového paláce a budeme se obdivovat velikosti velké bílé dágoby Ruvanveliseya (dágoba = stúpa, buddhistická náboženská stavba). Prohlédneme si zbytky největšího buddhistického kláštera Srí Lanky a dágobu Abhaya Giri ze 2. století. Zastavíme také u velké dágoby Jetavana ze 3. století, doposud největší cihlové stavby světa. Genialitu stavitelů oceníme u vodních nádrží Kuttam Pokuna. Odpoledne vyjedeme do Národního parku Wilpattu, který se rozkládá na západním pobřeží ostrova nedaleko Anuradhapury.  Je to největší národní park Srí Lanky porostlý pralesem suchého pásma. Park je poset mnoha jezery, které zachytávají dešťovou vodu a je proto lákadlem pro asi 30 druhů savců a velké množtví ptáků, plazů  a obojživelníků. Můžete se zde setkat s divokými slony, levharty, medvědem pyskatým, daňky, buvoly, krokodýly a želvami. Výlet do pralesa v terénních vozech. Návrat do hotelu Rajarata. Večeře a nocleh. 

21. 2. - středa

Po snídani opustíme Anuradhapuru a zamíříme do vesnice Hiriwadunna, abychom se seznámili se způsobem života mimo turistická centra. Ve volském povoze projedeme vesnicemi kolem jezera s výhledem na Lví skálu s pevností Sigiriya. Nasedneme do člunů a budeme plout po hladině plné vodních lotosů. Ve vesnickém domě bude připraven tradičním způsobem malý oběd uvařený na ohni v hliněném nádobí. Pak se přesunume do vesnice Sigiriya a ubytujeme se v hotelu Sigiriya Village 4*. Krátce si odpočineme, abychom se vyhnuli polednímu vedru. Odpoledne nás čeká výstup na 180 m vysokou Lví skálu, na které stojí skalní pevnost Sigiriya. Pevnost byla vybudována v 5. století a po pět let ji stavělo 35 tisíc stavitelů a řemeslníků. V pevnosti jsou slavné fresky žen a zahrady, ze kterých je nádherný pohled do krajiny. Po sestupu návrat do hotelu, koupání v bazénu, večeře a nocleh.

22. 2. - čtvrtek

Snídaně, odjezd z hotelu, prohlídka skalního chrámu Ran Giri v Dambule s pěti jeskyněmi vyzdobenými freskami a 150 sochami Buddhy. Poté zastavení v řezbářské manufaktuře, kde se vyrábějí dekorativní a užitné předměty ze vzácných dřev. K návštěvě Srí Lanky patří bezpochyby návštěva ajurvédské zahrady koření v Matale, kde se podíváme, jak roste exotické koření, a ze zajímavého výkladu se dozvíme o léčivých vlastnostech jednotlivých rostlin. Možnost zakoupení koření, léčebných, podpůrných a kosmetických výrobků v ajurvédské lékárně. Další cesta povede do Kandy, posledního hlavního města Sinhálského království. Kandy leží rozloženo na břehu jezera ve výšce 500 metrů nad mořem. Okružní jízda městem, ubytování v hotelu Topaz 4* v Kandy. Večeře a nocleh.

23. 2. - pátek

Po snídani se vypravíme do centra Kandy a navštívíme chrám Posvátného Buddhova zubu, ve kterém je uchovávána nejcennější relikvie Srí Lanky. Po jedinečném zážitku z posvátného místa plného barev a vůní se vydáme do Muzea drahých kamenů, které patří jednomu z předních zpracovatelů drahokamů a polodrahokamů na ostrově. Těžba drahých kamenů a jejich zpracování je důležitým hospodářským odvětvím Srí Lanky. Po zajímavém výkladu budeme uvedeni do prodejní galerie, kde je možno vybírat z množství stříbrných a zlatých šperků. V Kandy navštívíme také slavnou botanickou zahradu na předměstí Peradeniya a dílnu tradiční srílanské batiky. Den zakončíme zhlédnutím představení kandyjských tanečníků a bubeníků. Večeře a nocleh v hotelu Topaz.

 24. 2. - sobota

Po snídani odjezd na Vysočinu, cesta zhalesněnou horskou krajinou, zastavení u vodopádu Ramboda, který padá z výšky 108 m. Návštěva čajových plantáží a továrny na zpracování čaje. Ochutnávka skvělých cejlonských čajpů a možnost jejich nákupu v tovární prodejně. Příjezd do horského města Nuwara Eliya, které leží 1868 m nad mořem. Kvůli příznivému klimatu a britskému vlivu na místní architekturu se městu říká "Malá Anglie". Procházka městem a ubytování v hotelu Araliya Red 4*. Večeře a nocleh.

25. 2. - neděle

Snídaně, odjezd z Nuwara Eliya, cesta se vnitrozemím ostrova na jih Srí Lanky do plážového hotelu Dickwella Resort and Spa 4* u Indického oceánu. Hotel s bazénem, zahradou plnou palem a písečnými plážemi je ideálním místem pro odpočinek. V klidné zátoce je koupání možné po celý rok, co je na Srí Lance, kde oceán na mnoha místech bouřlivý, velkou výhodou. Příjezd v odpoledních hodinách. Ubytování, koupání, večeře a nocleh. 

26. 2. - pondělí

Volný den v resortu, pobyt s polopenzí na krásném místě.

27. 2. - úterý

Po snídani polodenní výlet do Galle, malebného města s památkami na koloniální minulost Srí Lanky. Své stopy zde zanechali Portugalci, Holanďané i Angličané. Projdeme se Holandskou pevností, uvnitř které se rozkládá malé městečko obydlené pestrou směsicí národností. Cestou zastávka na fotografování rybářů lovících na kůlech. Návštěva záchranné stanice mořských želv v Kosgoda. Návrat do hotelu, odpočinek u oceánu, večeře a nocleh.

28. 2. - středa

Po snídani opustíme hotel a vypravíme se do Colomba, komerčního a kulturního centra ostrova. Hlavním městem Srí Lanky je od roku 1982 Sri Jayawardenepura Kotte, jehož vládní budovy cestou uvidíme. V Colombu si prohlédneme významné budovy, buddhistické a hinduistické chrámy a tradiční tržiště. Na závěr navštívíme jeden z moderních shopping mallů, kde můžete podniknout poslední nákupy. Odjezd do hotelu Regal Reseau Hotel and Spa 4* v Negombu (nedaleko letiště). Večeře a nocleh.

29. 2. - čvrtek

Transfer na letiště ve 4:00, snídaně formou balíčku. Odlet z Colomba v 7:40, přílet do Istanbulu ve 14:15, odlet do Prahy v 17:35, přílet do Prahy v 18:15. Všechny časy jsou místní časy. 

 

Cena: 45 800 Kč

Sleva 1000 Kč na osobu do 30. 10. 2023 

 

V ceně je zahrnuto: 

  • letecká doprava Praha - Istanbul - Colombo - Istanbul -  Praha se společností Turkish Airlines
  • jídlo a nápoje na palubě letadel
  • zavazadlo 30 kg, příruční zavazadlo 8 kg
  • autokarová doprava na Srí Lance
  • 10 x ubytování ve dvoulůžkových pokojích s příslušenstvím v hotelích kategorie 4*
  • polopenze (snídaně a večeře) dle programu
  • vstupné uvedené v programu
  • doprovod českého odborného průvodce již z Prahy, doprovod místního průvodce dle zákona
  • pojištění klienta proti úpadku cestovní kanceláře

 

V ceně není zahrnuto:

  • obědy (se zastávkami na oběd je v programu počítáno)
  • nápoje po večeři v hotelích
  • spropitné ve výši 35 EUR nebo 40 USD (vybírá se na místě) - je určeno pro místního průvodce, řidiče, pomocníka řidiče, nosiče zavazadel a personál hotelů 
  • příplatek za jednolůžkový pokoj 8 500 Kč
  • sleva pro třetí osobu na pokoji 1 600 Kč
  • vstupní vízum zajištěné elektronicky stojí 50 USD, cestovní kancelář vyřídí bez dodatečného poplatku, platba dle aktuálního kurzu. Vstupní vízum zakoupené na místě po příletu stojí 60 USD.
  • doporučujeme cestovní pojištění nk15S Pojišťovny  UNIQA, které kryje všechna rizika - cena 1524 Kč na osobu a zájezd. Toto pojištění pro Vás rádi sjednáme. 

 

Další důležité informace:

  • výklad v českém jazyce během celého zájezdu
  • velikost skupiny maximálně 20 osob

 

Aktualizace: 20. 7. 2023


Přečtěte si také moje články o Srí Lance:

Anuradhapura - dva a půl tisíce let historie Srí Lanky

Kandy - malé "Velké město" Srí Lanky

Galle - koloniálné romantika za zdmi pevnosti

Kolombo - srílanská mozaila ras, kultur a náboženství

 

POŘADATELEM ZÁJEZDU JE CESTOVNÍ KANCELÁŘ LUDMILA TVRDOŇOVÁ - TILIA, IČO 46949739

V galerii byly použity fotografie:
©Dreamstime.com, ©Ludmila Tvrdoňová, ©Miloš Buček, ©Josef Doležal

 



Fotogalerie

Cestovní kancelář TILIA
U Hřiště 196/11,
625 00 Brno

Kontakty


Telefon:
530 311 708
Mobil:
602 851 313, 602 627 290
E-mail:
tilia@ck-tilia.cz

Další odkazy


 


Copyright © 2022 CK Tilia | Všechna práva vyhrazena | Created by SPWeb s.r.o.