Mystická Bosna a Hercegovina II - 2024 - letecký zájezd z Vídně - odjeto

Bosenské pyramidy a jejich léčebná energie, záhady a tajemství, kouzlo osmanského Balkánu, historie, památky, nádherná příroda
Letecký zájezd - odlet z Vídně


Termín: 10. 9. - 17. 9. 2024
Cena: 31 900 Kč

V zájezdu jsou poslední 4 volná místa

1 dvoulůžkový pokoj pro dvojici cestovatelů
1 dvoulůžkový pokoj pro dvojici cestovatelů

Sleva na tato místa je 2000 Kč na osobu a platí do 31. 7. 2024

Program:

10. 9. 2024 - úterý

Sraz na letišti ve Vídni v 10:15, ve 12:55 odlet se společností Austrian Airlines přímým letem do Sarajeva. Přílet ve 14:00. Transfer na ubytování do penzionu Villa Sky 3* vzdáleného 500 metrů od centra  Starého města. Pěší okruh podél nejznámějších památek. Sarajevu se také říká „Evropský Jeruzalém“. Vedle sebe zde stojí mešity, katolické a pravoslavné kostely a synagogy. Procházka malebnými uličkami čtvrti Bachčaršija plné orientální atmosféry. Večeře v místní restauraci (v ceně zájezdu). Nocleh v penzionu Villa Sky.

11. 9. - středa

Po snídani v penzionu budeme pokračovat v prohlídce hlavního města Bosny a Hercegoviny - Sarajeva. Kabinovou lanovkou vyjedeme z centra města až na vrchol pohoří Trebevič, které dosahuje výšky až 1600 m. Je to populární místo pro výlety Sarajevanů uprostřed krásné přírody. Z vrcholu je úžasný výhled na město. Krutou bratrovražednou válku z 90. let minulého století si připomeneme při návštěvě Tunelu naděje. Tunel naděje byl vybudován bosenskou armádou, aby spojil město Sarajevo, které bylo zcela odříznuto srbskými silami, s územím ovládaným Bosnou. Tudy se do města dostávaly potraviny a humanitární pomoc. Sarajevo bylo obléháno nepřátelskou armádou neskutečných 1429 dní. Ostřelování města zaměřené na civilní obyvatelstvo, zima, nemoci  a hlad si vyžádaly více než  11 tisíc lidských životů a ohromné materiální škody. Autobusem se přemístíme  do Parku Bosna Vrelo v Ilidži, kde se alejí 200 let starých stromů vydáme k pramenům řeky Bosny. Zde poobědváme grilované pstruhy (v ceně zájezdu).   Volný čas v parku, návrat do Starého města. Večeře dle vlastní chuti a výběru v restauracích a bistrech Starého města. Nocleh v penzionu Villa Sky.

12. 9. - čtvrtek

Snídaně v penzionu, poté odjedeme do města Visoko, kde se na vlastní oči a  uši a za použití skrytých smyslů budeme seznamovat s mysteriózními bosenskými pyramidami, o jejichž existenci se vedou ve vědeckých kruzích spory, ale my budeme přímo na místě a každý z nás si udělá úsudek sám. Naše místní průvodkyně Nataša byla spolupracovnicí objevitele bosenských pyramid Semira Osmanagiče a provede nás  zasvěceně. Navštívíme energeticky silná místa a rozsáhlé podzemní labyrinty s léčebným potenciálem, vystoupáme na vegetací porostlou pyramidu Slunce a vejdeme do tunelů vybudovaných dávnými civilizacemi. Ve Visoko nás čeká oběd v restauraci (v ceně zájezdu). Návštěva tajemné kamenné mohyly ve Vratnici. Po dni naplněném zvláštními zážitky  se vrátíme zpět do Sarajeva. Volno, večeře dle vlastního výběru na libovolném místě. Nocleh v penzionu.

13. 9. -  pátek

Po snídani se vydáme na výlet do města Travnik. Travnik, skrytý poklad Bosny,  má osobitou atmosféru osmanských časů, po sto padesát let byl hlavním městem Bosenského pašalíku. Prohlédneme si pevnost a určitě se zastavíme na kávu v některé z proslulých kaváren. Po prohlídce Travniku  přijedeme k Plivským jezerům, největším přírodním jezerům v Bosně a Hercegovině. Na břehu Plivských jezer stojí unikátní vodní mlýny ze 16. století. Oběd v restauraci (v ceně zájezdu). Příjezd do starobylého města Jajce, které bylo ve středověku sídlem bosenských králů. Přímo v centru města na řece Pliva  je 20 metrů vysoký vodopád. Prohlídka historického města s pevností a hradbami.  Na zpáteční cestě do Sarajeva zastavíme na  lehkou večeři v Travniku (v ceně zájezdu).  Příjezd do Sarajeva, nocleh v penzionu.

14. 9. - sobota

Snídaně v penzionu, po snídani se vypravíme do města Zavidoviči, nedaleko kterého se nachází tajemný Park kamenných koulí (Stone Spheres Park). Původ koulí nebyl dosud vysvětlen. Jsou dílem přírody nebo je zde zanechaly nám neznámé civilizace?  Největší koule má průměr  3,5 metru a váží 37 tun. Také tyto záhadné opracované koule vyzařují zvláštní energii a mají léčebné vlastnosti. Po obědě v Parku koulí (v ceně zájezdu) se vydáme ke středověkému hradu Vranduk, který se  tyčí na ostrohu nad řekou Bosnou. Po prohlídce se vypravíme zpět do Sarajeva. Pokud to čas dovolí, zastavíme se ještě na meditaci v energeticky nabitém tunelu ve Visoku. Návrat do Sarajeva, nocleh.

15. 9. -  neděle

Po snídani odjezd ze Sarajeva, opustíme Bosnu a budeme směřovat do Hercegoviny.  Zastávka ve městě Konjic na řece Neretvě na krátkou procházku a občerstvení. Příjezd do srbského pravoslavného kláštera Žitomislič s pohnutou historií.  Prohlídka kláštera a muzea. Důležité duchovní centrum bylo mnohokráte zničeno a znovu obnoveno, naposledy po minulé válce. Naše cesta pokračuje do  starobylého města Stolac, jednoho z nejstarších sídel v regionu. Cestou se  zastavíme v nekropoli Radimlja, kde je na rozsáhlém středověkém pohřebišti 133 zachovalých zdobených náhrobních kamenů zvaných stečci (na seznamu kulturního dědictví UNESCO). Tyto kameny, které se v Bosně a Hercegovině hojně vyskytují, jsou rovněž obestřeny mnoha tajemstvími. Oběd v restauraci ve Stolacu (v ceně zájezdu). Po obědě budeme pokračovat do hercegovinské perly Mostaru. Ubytujeme se v hotelu Almira 4* ve Starém městě nedaleko od ikonického mostarského mostu (na seznamu kulturního dědictví UNESCO). Večeře dle vlastního výběru v některé z četných hospůdek v okolí hotelu. 

16. 9. - pondělí

Po snídani v hotelu se vypravíme ke Kravickým vodopádům. Vodopády se nacházejí na ponorné řece Trebižat a jsou až 120 metrů široké a 25 metrů vysoké. Vodopády jsou obklopeny hustými lesy a jsou porostlé travinami, mechy a lišejníky. Celá oblast je chráněnou přírodní památkou. Další zastávkou je městečko Počitelj s památkami středověké a osmanské architektury. Z pevnosti nad městem je krásný výhled na řeku Neretvu. Naše cesta pak povede do Blagaje  k pramenům řeky Buny. Buna je krátká řeka, která se vlévá do Neretvy. Jejím zdrojem je silný krasový pramen pod vysokým skalním útesem. Je to neobvyklý přírodní jev, kdy ze skály vytéká mohutná divoká křišťálově čistá řeka, z které se můžete napít. Oběd u pramenů Buny (v ceně zájezdu). Na břehu Buny stojí tekija, dervišská rezidence sloužící pro setkávání muslimských mystiků súfijského řádu vybudovaná v roce 1520. Prohlédneme si toto zajímavé a tajemné místo a vypravíme se na cestu zpět do Sarajeva. Ubytování v penzionu Villa Sky. Večeře podle vlastní chuti a výběru. Nocleh.

17. 9. - úterý

Snídaně, odjezd z penzionu, návštěva Sarajevského národního muzea s výkladem odborného průvodce.Čas na poslední nákupy. Odjezd na letiště, odlet do Vídně ve 14:45, přílet do Vídně v 15:55.  

 

Cena:  31 900 Kč

Last minute: 29 900 Kč


V ceně je zahrnuto: 

  • letecká doprava Vídeň - Sarajevo - Vídeň se společností Austrian Airlines
  • zavazadlo 23 kg, příruční zavazadlo 7 kg
  • autokarová doprava v Bosně a Hercegovině
  • 6 x ubytování ve dvoulůžkových pokojích s příslušenstvím v penzionu 3*, 1 x ubytování v hotelu kategorie 4*
  • 7 x snídaně, 2 x večeře, 6 x oběd dle programu
  • vstupné uvedené v programu
  • doprovod českého odborného průvodce již z Vídně (Ludmila Tvrdoňová), doprovod místního průvodce dle zákona (Nataša Krsulj)
  • pojištění klienta proti úpadku cestovní kanceláře

 

V ceně není zahrnuto:

  • vše, co není uvedeno v programu
  • transfer do Vídně a zpět, lze zorganizovat v případě zájmu
  • nápoje po večeřích a obědech
  • spropitné ve výši 30 EUR (vybírá se na místě) - je určeno pro místního průvodce, řidiče a personál hotelů 
  • příplatek za jednolůžkový pokoj 2 800 Kč
  • cestovní pojištění
  • doporučujeme cestovní pojištění nk10S Pojišťovny  UNIQA, které kryje všechna rizika - cena 464 Kč na osobu a zájezd. Toto pojištění pro Vás rádi sjednáme. 

 

Další důležité informace:

  • výklad v českém jazyce během celého zájezdu
  • velikost skupiny maximálně 20 osob

 

Aktualizace: 5. 6. 2024 

POŘADATELEM ZÁJEZDU JE CESTOVNÍ KANCELÁŘ LUDMILA TVRDOŇOVÁ - TILIA, IČO 46949739

V galerii byly použity fotografie:
©Dreamstime.com, CK Tilia

Cestovní kancelář TILIA
U Hřiště 196/11,
625 00 Brno

Kontakty


Telefon:
530 311 708
Mobil:
602 851 313
E-mail:
[email protected]

Další odkazy


 


Copyright © 2022 CK Tilia | Všechna práva vyhrazena | Created by SPWeb s.r.o.