Wadi Rum - výlet z Akaby


Wadi Rum

Wadi Rum je řada údolí, které se táhnou od severu k jihu v jižní části Jordánska. Šíře každého údolí je asi 2 km a celková rozloha celého Wadi Rum je  742 km². Podmanivou krásu zde vytvořila sama příroda. Měkký pískovec a žula byly erozí přeměněny na krajinu plnou bizarních skalních útvarů a barevných písků. Údolí Wadi Rum se nalézají v nadmořské výšce  kolem 900 m a tyčí se zde také nejvyšší hora Jordánska Džebel Rum, která dosahuje 1754 m.

 

Oblast Wadi Rum byla osídlena již od starší doby kamenné, v minulosti zde však byl dostatek zvěře, vody a vegetace. Desertifikace byla postupná. Wadi Rum bylo na vrcholu slávy kolem roku 600 př. n. l., kdy tudy procházely karavany z Arabského poloostrova. Najdeme zde skalní kresby a nápisy ve starém semitském jazyce tamudštině, nabatejský chrám a také místa spojená s legendárním plukovníkem Lawrencem z Arábie, který zde působil v letech 1917 - 1918. 

 

Není to pustá oblast, v poušti najdete různé rostliny, léčivé byliny a po deštích záplavu drobných květů. Žijí zde také zvířata, např. núbijský kozoroh, šakal, písečné kočky, z ptáků supi a orli a samozřejmě také škorpioni a hadi. 

 

Ve Wadi Rum je také několik vesnic obydlených beduíny. Vedle tradičního pastevectví již mnoho mužů pracuje v turismu, který se zde rozvinul. Ke zdejšímu koloritu patří jednohrbí velbloudi - dromedáři, kteří jsou užitečným a všestranným zvířetem. 

 

Do Wadi Rum se můžete vypravit z Akaby na polodenní výlet. Cesta trvá asi 1,5 hodiny, safari v džípech pak 2 hodiny. 

 

Cena výletu z hotelů v Akabě:

55 USD na osobu při obsazení vozu 2 osobami, 44 USD na osobu při obsazení vozu 3 osobami, 99 USD na osobu při obsazení vozu 1 osobou
+ 50 USD za auto s řidičem ve Wadi Rum (cena za auto) - dvouhodinové safari se zastávkami



V ceně je zahrnuto:
- doprava klimatizovaným vozem do Wadi Rum a zpět s anglicky mluvícím řidičem, vyzvednutí v hotelu, návrat do hotelu 
- doprava v otevřeném džípu s beduínským řidičem ve Wadi Rum 



V ceně není zahrnuto:
- doprovod průvodce
- spropitné pro řidiče a spropitné pro řidiče džiípu ve Wadi Rum

 

Ceny se přepočítvají v aktuálním kurzu devizy střed ČSOB v den fakturace.

 

Aktualizováno: 19. 5. 2021

Cestovní kancelář TILIA
U Hřiště 196/11,
625 00 Brno

Kontakty


Telefon:
530 311 708
Mobil:
602 851 313, 602 627 290
E-mail:
tilia@ck-tilia.cz

Další odkazy


 


Copyright © 2022 CK Tilia | Všechna práva vyhrazena | Created by SPWeb s.r.o.