Pobyty u Rudého moře v Izraeli a v Jordánsku - základní informace

 

Proč jezdit k Rudému moři?

Hned na začátku je nutno podotknout, že Rudé moře není pro Evropany úplně tou nejlepší letní destinací. Teploty jsou dosti vysoké. Toužíte  však na podzim, v zimě a na jaře po slunci a odpočinku u moře? Nechce se vám podnikat dlouhou cestu  do Thajska, na Bali nebo do Karabiku? Pak vás od místa,  které může nabídnout krásnou dovolenou s novými zážitky, dělí asi 4 hodiny letu z Prahy nebo Vídně. Jeďte na dovolenou k Rudému moři.

Rudé moře, které se rozprostírá mezi Afrikou a Asií,  je severním výběžkem Indického oceánu, který se dále rozdvojuje a tvoří Suezský záliv  (Egypt) a Akabský záliv (Jordánsko, Izrael). Rudé moře je tak nejseverněji položeným tropickým mořem. V některých místech dosahuje Rudé moře úctyhodné hloubky až 3 040 metrů, je však lemováno mělkými vodami s korálovými útesy a bohatým podmořským životem.

 

Do Akaby v Jordánsku nebo do  Eilatu v Izraeli?

Obě města leží téměř vedle sebe, rozděluje je pouze hranice. Hranice je však předělem mezi dvěma světy.

Izraelský Eilat působí  až evropsky, je v něm velké množství hotelů a restaurací, pěkná promenáda, veřejné pláže, velká nákupní centra , obchody s luxusním zbožím i stánky s tretkami . 

Akaba na druhé straně zálivu žije barvitým orientálním životem. Nabízí nekonečné arabské  súky s nejrůznějším zbožím, obchody nabízející vše, na co pomyslíte (včetně docela levného alkoholu), pohostinné restaurace s milým personálem, parky, mešity a trochu  historie. Na veřejné pláže nejde v Akabě spolehnout, tam se koupou jen malí kluci. Jako turista musíte využít služeb soukromých pláží provozovaných hotely.

Jak v Eilatu, tak v Akabě najdete velké množství potápěčských základen, kde s asistencí instruktorů můžete objevovat krásy podmořského světa.

 

Možnosti leteckého spojení

Do Eilatu - slibované lety z Prahy nebo Vídně na letiště Ramon u Eilatu se dosud nekonají.  
V současné době žádná ze zahraničních společností na letiště nelétá, letiště slouží pouze pro vnitrostátní lety. 
Jedinou možností je letět do Tel Avivu a z Tel Avivu vnitrostátním letem na letiště Ramon, do Eilatu taxíkem nebo sběrným mikrobusem. 

 

Do Akaby - nejlevnější let je s Ryanair z  Vídně (od 30. 10. 2022 bude Ryanair opět létat z Prahy)  do Ammánu. Z letiště  v Ammánu pak soukromý transfer do Aqaby.
Let trvá cca 4 hodiny, transfer 3 hodiny.

 

Kam můžete vyrazit za poznáním?

Nabízí  se toho docela hodně. Podívejte se na další sekci Turistika u Rudého moře

 

 

Klimatická tabulka - Rudé moře

  teplota vzduchu ° C teplota vody ° C
leden 20 22
únor 23 21
březen 26 21
duben 28 22
květen 30 23
červen 35 24
červenec 38 26
srpen 40 27
září 37 27
říjen 30 25
listopad 25 24
prosinec 20 23

 

 

 Aktuální počasí Eilat, Akaba - zde

 Fotogalerie: © Dreamstime.com, CK Tilia

Cestovní kancelář TILIA
U Hřiště 196/11,
625 00 Brno

Kontakty


Telefon:
530 311 708
Mobil:
602 851 313, 602 627 290
E-mail:
tilia@ck-tilia.cz

Další odkazy


 


Copyright © 2022 CK Tilia | Všechna práva vyhrazena | Created by SPWeb s.r.o.