Eilat - Podmořská observatoř Korálový svět

 

Podmořský park Korálový svět - okno do Rudého moře

Park byl založen v roce 1975 a jeho cílem bylo umožnit návštěvníkům nahlédnout pod hladinu Rudého moře a spatřit všechny skryté zázraky přírody. Jedná se o atrakci číslo 1 v Eilatu.

Zakladatelem je p. Morris Kahn. Kahnovi  se mnohokrát vypravili do Eilatu za potápěním na korálových útesech.  Přišli s nápadem, zřídit obrovské podmořské akvárium, vlastně observatoř, kde by mohli návštěvníci pozorovat život na korálovém útesu a nemuseli se namočit. Tento nápad se setkal s velkým úspěchem.

 

Podmořská observatoř

V r. 1991, po 16 letech působnosti Korálového světa byla otevřena podmořská observatoř. Je to ocelová stavba s 39 okny, tři z nich jsou panoramatická – šest metrů pod hladinou moře. Ryby nejsou uměle přikrmovány, takže vše, co návštěvník vidí, je přirozené. Celý podmořský park je součástí přírodní rezervace Eilatský korálový útes.

Návštěvníci mohou vystoupit na 23 m vysokou rozhlednu, odkud je vidět do 4 zemí: Izraele, Jordánska, Saudské Arábie a do Egypta.

 

Hlavní hala Korálového světa

má 20 akvárií různých velkostí, ve kterých je více než 500 různých druhů ryb, mořských hub, korálů a mořských bezobratlých živočichů.  V temné místnosti je 6 akvárií, ve kterých jsou umístěny světélkující živočichové. V další hale – Discovery Room - hala objevů – je 10 akvárií se zajímavými druhy, které zaujmou svým způsobem života.

 

Nádrž - uměle vybudovaný korálový útes

Nádrž 20 m v průměru, 350 000 l vody, je žijícím útesem. Návštěvník může stát ve středu této napodobeniny korálového útesu Rudého moře a vidět rostoucí korály a pozorovat hejna rybek.

 

Nádrž pro žraloky

Nádrž pojme 650 000 l vody, žije zde několik druhů žraloků, kteří se nacházejí v různých hloubkách v Rudém moři. Nádrž je pro žraloky pohodlná, návštěvník může mít za okny žraloky doslova před nosem.

 

Nádrž pro želvy a rejnoky

sestává ze dvou bazénů, menšího pro malé želvičky  a většího  pro dospělé želvy a rejnoky. Níže položený bazén má i svůj ostrov z písku, kam želvy kladou vejce.

 

Zajímavosti

Jak se koráli spojují v korálový útes? Zjištění, že koráli jsou produktem živé hmoty a dokonce živočichů, je pro mnoho lidí překvapující. Při jejich rozmnožování se z oplodněných vajíček líhnou volně plovoucí larvy, které se usadí na vhodném povrchu, vytvoří si kolem sebe vápenitou schránku a začnou se množit tvorbou nových pupenů. Ty již zůstávají spojeny s původním mateřským organismem a tak se vytvářejí celé korálové kolonie. Jeden živočich, ne větší než nehet, může vytvořit celý korálový útes.
 

Korálům se daří jen v relativně mělkých mořích, kde teplota přesahuje 22 stupňů C. Nesmí tam být žádné jiné usazeniny a musí tam pronikat sluneční světlo. Co do rozmanitosti života jen málokterý biotop může soupeřit s korálovým útesem.

Korálový svět – využívá pro svá akvária a bazény po 24 hodin denně čistou nefiltrovanou mořskou vodu, která je soustavou čerpadel neustále vyměňována. Mořské mikroorganismy vytvářejí pro živočichy v  akváriích přirozené prostředí, nedochází k usazování škodlivých odpadů. O živé exponáty v Korálovém světě pečuje tým odborníků.

Kdykoliv zasáhne do podmořského života člověk, dochází ke škodám. Korály se ulamují, padají na dno a umírají. Potápěči z Korálového světa vyhledávají tyto korály, které jsou přeneseny do akvárií, kde probíhá boj o jejich záchranu. Jakmile je korál opět silný a zdravý, je vrácen na útes do místa, kde bude moci nerušeně růst. Tyto korály jsou k vidění v Discovery Room.

Coral World International – provozovatel eilatského Korálového světa,  má čtyři podmořské parky – Korálový svět v Eilatu v Izraeli,  park AQWA v australském  Perthu, Ocean Center v Maui na Havajských ostrovech a Palma Aquarium na Mallorce.

 

 

Cestovní kancelář TILIA
U Hřiště 196/11,
625 00 Brno

Kontakty


Telefon:
530 311 708
Mobil:
602 851 313, 602 627 290
E-mail:
tilia@ck-tilia.cz

Další odkazy


 


Copyright © 2022 CK Tilia | Všechna práva vyhrazena | Created by SPWeb s.r.o.